Gunnar Faleij

Ordförande
1935-1958

Grundare Mora IK

En kulen vinterdag 1931. På Saxvikens is pågår bandyträning för fullt. Plötsligt kliver en välklädd man in på isen. Under ena armen har han några konstiga träklubbor och med sig i en väska har han ett antal runda gummisaker. Gunnar Faleij (1909-1998) har gjort sin entré. Ishockeyn har kommit till Mora och Dalarna.

I Stockholm hade ishockeyn slagit igenom sedan länge, vilket Gunnar Faleij upptäckt under sina studier i huvudstaden, men ingen i Dalarna hade visat något större intresse för den nya och moderna vintersporten. Inte heller Moragrabbarna visade inledningsvis något större intresse, när Gunnar kom dragandes med sina raka klubbor och gummipuckar till IFK Moras bandybana på Saxviken. I stället var det med stor skepsis som klubborna lånades och puckarna sköts i väg mot de stora bandymålen. Att spela tvåmål var det inte frågan om. Men en dag vände allt.

Faleij berättar så här i en tidig jubileumsskrift:

”Nästkommande vinter skaffade jag två dussin hockeytröjor och en del övrig utrustning som drogs ned till Saxviken på en spark. Tanken var att eftersom spel mot två mål tycktes vara det som intresserade grabbarna, så skulle jag hoppa över själva demonstrationerna. Till slut, efter mycket lockande, fick jag sedan grabbarna att klä om och spela tvåmål. Som tur var isen alldeles spegelblank på Saxviken och pucken for som en oljad blixt efter isen. Det spel som presterades hade nog inte så mycket med hockey att göra, men trots allt var det en del av grabbarna som började bli intresserade”.

Jubileumsskrift MIK

Ishockeyn hade börjat få sitt grepp i Mora.
1935 bildades sedan Mora Ishockeyklubb, med all säkerhet en av de första klubbarna för just ishockey som bildades i Sverige. Gunnar Faleij tog givetvis hand om ordförandeklubban. Han kom att sitta som ordförande i 23 år, och ersattes inför säsongen 1958/59 av Bror Abrahamsson, efter att ha bett om att inte bli omvald. I stället blev Faleij klubbens förste hedersordförande.