Håkan Bogg, Johan Legranäs och Johan Sares.
FOTO: KRISTER LARSSON, MATHIAS ANDERSSON

”Det var en fantastisk resa. Vi hade ett otroligt sammansvetsat gäng under ledning av Harald Lückner med 13 egna spelare. Jag har fått träffa så otroligt fina människor tack vare hockeyn.
Marian Hossa är nog den störste spelaren som varit i klubben.
Jag har aldrig slipat så vassa skenor som till Hossa. Han var en grym skridskoåkare.”

De brukar stå längst ut vid avbytarbänken med full koll på det som händer på isen: ishockeylagens materialförvaltare. Ett uppdrag som mer och mer blivit ett yrke.
Johan Sares, Johan Legranäs och Håkan Bogg har sammanlagt nära 35 års erfarenhet i Mora IK.
Johan Sares är ”äldst” i trion och inledde sin material-karriär redan som 19-åring, 1988. – Det har skett en enorm utveckling sedan dess. Då hade vi jobb ”vid sidan av”. Spelarna fick ta med sig plaggen hem och tvätta själv. I dag tvättar vi och gör det mesta åt spelarna. Vi får höra att vi skämmer bort dom. Fast spelarna tränar hårdare och hårdare så de behöver hjälp de kan få, det är olika från spelare till spelare.

Johan Sares behöll uppdraget i Mora IK fram till 1993 då han som förste materialförvaltare i Sverige värvades till ett SHL-lag, Brynäs IF.
Där höll han ordning i åtta år innan han värvades tillbaka till moderklubben som marknadsansvarig.
Johan var med när den legendariske Leif Boork gjorde tränarentré i Mora IK, fylld av nya idéer.
– Det hände grejer när Boorken kom. Han byggde upp organisationen och ställde krav. Han vågade ta beslut och byggde upp en kultur som klubben har nytta av fortfarande.
Leif Boork gjorde sig känd för sina militärledda ”överlevnadsmarscher” med strapatser, avsedda att svetsa ihop spelarna till en grupp.
En marsch gick från Våmhus till Hykjieberg i Älvdalen. Vid det branta berget skulle spelarna hasa sig längs ”ättestupan” med rep.
Johan minns:
– Fem spelare vägrade. Militären som ledde övningen kommenderade mig att åka och köpa 16 kaniner. Men när kaninuppfödaren fick reda på vad kaninerna skulle användas till fick jag inte köpa dom. ”Åk och köp 16 tuppar istället”, sa miltären. Så jag åkte till Hjortnäs och lastade in tupparna i Volvon. När jag kom tillbaka till Hykjeberg slet militären fram en tupp och visade ”här är käket”. Dom fem som vägrat klättra fick order att ta hand om de 16 tupparna.

Johan Legranäs, allmänt kallad ”Leggan”, efterträdde Johan Sares 1993 och behöll sysslan i 20 år. Han var materialare 2003 och fick vara med om den otroliga kvällen när Mora IK överraskande gick till Elitserien.
– Det var en fantastisk resa. Vi hade ett otroligt sammansvetsat gäng under ledning av Harald Luckner med 13 egna spelare. Jag har fått träffa så otroligt fina människor tack vare hockeyn. Marian Hossa är nog den störste spelaren som varit i klubben. Jag har aldrig slipat så vassa skenor som till Hossa. Han var en grym skridskoåkare.
Materialförvaltarna i landets klubbar har god kontakt.
– Vi försöker hjälpa varandra och underlätta jobbet för varandra. Vi har stor sammanhållning.
Håkan Bogg är nuvarande materialförvaltare, sedan 2010 då han avslutade en framgångsrik spelarkarriär.
– Nu börjar man fatta vilket jobb föregångarna gjort, konstaterar han och vänder sig till kollegorna.
Materialarna är på hugget under matcherna och plockar till exempel blixtsnabbt upp en ersättningsklubba om någon spelare slagit av den mitt i ett byte.
En klubba av komposit kostar 3 500 kronor. – Drar man klubban i sargen i vredesmod får man betala den själv. Det skiljer väldigt mycket mellan spelare, en spelare göra kanske av med åtta klubbor och en annan behöver 40.
De åker också miltals i buss med laget. – Det är okej, men det är ganska långt hem från Tingsryd på konstiga vägar mitt i mörka natten.

Sex-sju timmar i buss och hemma väntar svettiga tröjor och tvättmaskinen. Många namn cirkulerar under vårt korta samtal. Anders Hansson, Henry Jonsson och Ingemar Tomth är företrädare och inspiratörer på materialarposten.
”Boorken” dyker upp ständigt under vårt samtal, och Tommy Sandlin som hade ganska många pärmar med ishockeyteori.
Håkan Bogg nämner en ledare med extra värme, som han fick uppleva på nära håll under träningar och matcher. Jeremy Collition som tog upp laget 2017 och skapade en ny standard.
– Jeremy var en bra människa som behandlade alla lika. Han gjorde alla delaktiga, säger Håkan Bogg.