Två internationella turneringar för juniorer!

Den erfarenhet Mora Ik´s ledarstab hade skaffat sig genom att årligen arrangera FM Matsson cup kom att bidra till att klubben fick stå som värd för EM 1998. Sverige kom att stå som segrare med spelare som Henrik Zetterberg, tvillingarna Daniel och Henrik Sedin, Mattias Weinhandl, Niklas Kronwall och Richard Wallin.

2006 var det dags igen, då värdskapet för VM kom att delas mellan Leksand och Mora. Det kom att ske i konkurrens med Sundsvall, Göteborg och Linköping/Norrköping.

I Mora var Lasse Lisspers VM-general med en stab på cirka 200 volontärer. Att få frivilliga att ställa upp var inga problem. Via ett noggrant arbete kom han att få högsta betyg. Från kanadensiskt håll kom omdömen att det var det bästa JVM de upplevt.

Trångt var det på läktarna. Där stod ett flertal hockeyscouter på plats, då junior-VM är det stora skyltfönstret för att hitta framtidens NHL-stjärnor. Bland åskådarna fanns till exempel Detroit Red Wings Steve Yzerman. Han kom senare att bli executive director för Kanadas OS-lag i Vancouver 2010. Naturligtvis var mediaintresset också stort. Cirka 300 journalister fanns på plats.
Kanada kom att vinna guld, med Sverige på en fjärde plats. Stor stjärna i Sverige var Nicklas Bäckström. Finalen spelades i Leksand.