Mora IK fortsatte att exportera spelare till Elitserien. En slagkraftig trio valde nämligen att söka sig till landets högsta serie. Backen Hans Abrahamsson gick till HV 71, Johan Rosén till Luleå och Anders Öberg valde att flytta hem till Värmland för spel i Färjestads BK. Lägg därtill att den kanadensiske backen Ken Lovsin gärna ville spela OS i Lillehammer, och därför beslöt sig för att spela för Kanadas OS-lag. Med de här tunga förlusterna så sattes naturligtvis vissa frågetecken efter MIK:s slagstyrka. För att till en del försöka fylla upp luckorna värvades Borås skyttekung Joakim Backlund och de båda backarna Mojmir Bozik och Örjan Nilsson. Även världs- mästarforwarden Jiri Sejba testades, men ansågs inte hålla måttet. Och visst var man spänd inför säsongstarten. Vilken standard skulle MIK komma att hålla? Frågetecknen fanns kvar över försäsongen, där MIK i den egna supercupen bland annat förlorade med 2-9 mot Leksand och 3-14 mot Brynäs.

I premiären i division I västra väntade för MIK:s del match borta mot Grums. Någon seger blev det inte, men väl en poäng efter att matchen slutat oavgjort 4-4.

Lång segerrad

Men sedan kom segrarna slag i slag. I fjorton seriematcher på raken vägrade MIK förlora. Hemma i semifinalen mot Örebro blev det 4-4, och även storsegrar mot Kumla (12-0), Grums (10-4) och Uppsala (9-0) kunde noteras. I den 15:e omgången var det dags att möta Örebro på bortaplan i en ren seriefinal. Det blev en ganska ruffig match, där utvisningsminuterna uppgick till hela 60 minuter!

Vann matchen gjorde Örebro med 6-4, och därmed var alltså MIK:s nolla i förlustkolumnen spräckt. I omgången efter väntade Gävle, som också i hög grad var med i kampen om en allsvensk biljett. Den matchen slutade oavgjord 1-1, och inför de två sista omgångarna hade MIK ett trepoängsförsprång. Kumla svarade för motståndet i den näst sista omgången, och här vann MIK med 6-3, vilket alltså innebar att den allsvenska biljetten var uthämtad. Under grundserien var Andreas ”Abbe” Olsson MIK:s främste poängplockare. Målvakten Peter Olsson och forwarden Roger Rosén blev båda uttagna i det landslag som skulle representera Sverige i JVM. Peter gjorde en mycket fin turnering, fick av förbundskaptenen Tommy Tomth förtroendet att stå i alla matcher, och även Roger tillhörde lagets förgrundsfigurer. En fin silvermedalj blev det efter att kanadickerna visat sig vara för svåra. Peter och Roger flög direkt från JVM i Tjeckoslovakien för att ansluta sig med resten av MIK-spelarna på Arlanda, för vidare färd till den första matchen i allsvenskan borta mot Team Kiruna. Ett Kirunalag som överraskat stort i den norra division I-serien genom att kvalificera sig före både Skellefteå och Sundsvall/Timrå.

Komprimerat spelprogram

Allsvenskan kom den här säsongen att ha ett komprimerat spelprogram i två omgångar med en paus däremellan för OS i Lillehammer. Ett program som starkt ifrågasattes av många klubbledare runt om i Sverige. MIK började matchen mot Kiruna borta på bästa sätt, då Jonny Pavasson gav laget ledningen redan efter 42 sekunder. Men tillslut blev det ändå stryk för MIK i öppningsmatchen i allsvenskan. Igor Vlasov blev stor matchhjälte för Kiruna, och det var säkert en herre som moraspelarna drömde mardrömmar om efteråt. Förlusten mot Kiruna skulle visa sig vara ganska dyrbar då laget sedan bara vann ytterligare en match under hela allsvenskan. MIK reste sig på ett bra sätt efter premiärförlusten. Det blev fyra raka matcher utan förlust, där Örebro var det enda laget som kunde nagga MIK på poäng. I den matchen var för övrigt Roger Rosén tremålsskytt, där kvitteringen spelades in i slutminuten. I den femte omgången skrällde MIK till genom att besegra hårdsatsande Huddinge med 5-4. Efter de fem inledande matcherna låg MIK tvåa i serien med sju poäng, lika många som ledande AIK som dock hade bättre målskillnad. Boden på bortaplan väntade i ett toppmöte i allsvenskans sjätte omgång. MIK tog flyget till Boden och kom att bli helt utspelat. Det började bra med Joakim Backlunds tidiga ledningsmål, och efter den första perioden ledde Boden visserligen med 3-2, men MIK var bra med i matchen. Så långt.

Den andra perioden vanns av Boden med hela 5-0, och till slut blev det 11-2. En av MIK:s största förluster under alla säsonger i allsvenskan. Stryk blev det även mot AIK, Färjestad och Björklöven innan MIK kunde vända den negativa trenden i den 10:e omgången mot Kiruna i en match där skyttekungen Andreas Olsson firade stora triumfer.

Vilka slutsekunder

Det kom att bli fler segrar för MIK, där borta- matchen mot Huddinge är värd några extra rader. MIK låg under med 1-0, när mindre än en och en halv minut återstod att spela. Men då kom den stora MIK-explosionen. Jonny Pavasson skickade in kvitteringen efter 18.44, och inte nog med det. Björn Berggren blev stor matchhjälte när klockan visade 19.38. MIK gjorde dock en snygg avslutning av allsvenskan genom att spela 1-1 hemma mot Färjestad som så småningom tog steget upp i alitserien igen. I Allsvenskan blev Joakim Backlund poängkung med sina 16 poäng. Två mer än Andreas Olsson, som dock blev MIK:s främste poängplockare den här säsongen.

Hammarby sedan

Efter bara några få dagars vila väntade play off-spel, och MIK lottades att möta Hammarby i den andra omgången. I en stökig match i Smidjegrav kunde MIK klart vinna med 8-2. Det var dock en match som präglades av utvisningar och slagsmål. Totalt utdömdes 61 utvisningsminuter och tre matchstraff. I MIK åkte Tomas Ring på matchstraffet och värste busen i ”Bajen” var Randy Maxwell, en hetlevrad transatlant. I returen vann Hammarby med 5-3, där matchen enligt pressutlåtande präglades av ”raggarhockey”. MIK hade dock favören av att ha den tredje och avgörande matchen på hemmaplan. Det blev en jämnmatch som stod 3-3 vid fulltid. Sudden death fick lov att tillgripas, och först 17.50 inpå den första förlängningsperioden kunde Örjan Nilsson skicka in segerpucken bakom Hammarbymålvakten Jocke Persson. I play off III lottades MIK att möta Vita Hästen, och chansen att avancera till kvalserien ansågs som god. Vita Hästen vann dock den första matchen med 6-3 i en match där MIK-spelarna verkade en aning tröttkörda efter urladdningen mot Hammarby. I returen hemma i Smidjegrav ett par dagar senare blev det återigen förlust, den här gången med 5-1. En ny säsong var således till ända. Följande spelare figurerade i A-lagen: Johan Allringer, Peter Olsson, Thomas Melin, Dennis Munther, Stefan Nordin, Örjan Nilsson, Mojmir Bozik, Tomas Ring, Mattias Pihlström, Johan Hansson, Tommy Jacobsson, Roger Sjöström, Andreas Olsson, Joakim Backlund, Anders Lönn, Roger Rosén, Jonny Pavasson, Bengt Åkerblom, Jan-Erik Karlsson, Örjan Karlsson, Björn Berggren, Jonas Holmström, Robert Frost, Håkan Bogg, Johan Tjärnberg och Anders Back.

Grundserien division I, västra

Örebro IK181422112-4530
Mora IK181251102-4229
Team Gävle18115282-3727
Uppsala1882869-6518
Grums1864856-7016
Kumla18621056-8014
Arvika HC1854945-7414
Sunne18441057-9112
Avesta BK18511254-8911
Hofors18411347-879

Allsvenskan

Färjestad BK18115275-3627
Boden18131476-4127
AIK18104472-5224
Huddinge1894565-4822
Mora IK1865754-6517
Troja/Ljungby1864852-6516
Björklöven1854951-6514
Vita Hästen18531046-6613
Örebro IK18521157-7112
Team Kiruna18241240-798

Seger i JDM

A-juniorerna i JDM, efter att man besegrat Leksand i finalen med 2-1. I J20, elit västra, slutade man trea i höst omgången, och missade därmed juniorallsvenskan. I fortsättningsserien efter jul blev det dock en klar serieseger närmast före Färjestads BK. I SM-slutspelet startade MIK med att besegra Rögle med 5-2 i den första omgången. HV 71 blev motståndare i den andra omgången och HV vann säkert med 7-2. B-juniorerna åkte på en riktig smällkaramell i DM-finalen. Leksand vann nämligen med hela 14-2. Inte heller i seriespelet gick det mycket bättre. Laget slutade näst sist i elit västra, och tvingades kvala för att vara kvar i den högsta serien. Det gick dock bra. Visserligen blev det stryk borta mot Arboga med 6-4, men hemmamötet vann MIK med 8-0.

A-pojkar vann U16 elit efter en jämn uppgörelse med Leksand. I det efterföljande slutspelet tog sig MIK till final mot Avesta. ”rumpmasarna” var dock ofina nog att vinna med 9-8 efter att sudden death fick lov att tillgripas. U15/16-laget vann den norra elitgruppen. I final ställdes man mot Borlänge HF, som vann med 7-3. U16-laget slutade fyra i utbytes serien, och i SM-poolspelet blev det en andra plats bakom Västerås. I SM-slutspelet fick MIK möta MoDo i den första omgången. Det blev stryk med 8-2. MIK kom dock igen och besegrade Antjärn med 4-2 i den efterföljande matchen. Det betydde att MIK fick spela match om femte pris mot Linköping. MIK slutade sexa efter att ha förlorat matchen med 4-6.