Derbyn mot Leksand!

Coachen Leif Boork fortsatte att bygga vidare på sin skapelse. Bland de nya spelarna återfanns Mattias Norström, Bengt Åkerblom och Johnny Pavasson. Även den här säsongen kom det att bli Vita Hästen och Mora IK, som tog hem de två allsvenska platserna i division I västra. Åt Vita Hästen fanns det inte mycket att göra. Norrköpingslaget kom att vinna 17 raka matcher innan man föll i den sista grundserieomgången, då IK Västmannia från Köping blev för svåra. MIK förlorade tre matcher i grundserien, båda matcherna mot Vita Hästen samt lite överraskande även mot Tälje på bortaplan, även om den förlusten kom när den allsvenska biljetten var klar. MIK gjorde 103 mål på de 18 matcherna i Grundserien, vilket bara var sex färre än ”Hästen”. Stefan Ketola klev fram och visade sin oerhörda talang genom att vinna poängligan i grundserien. Detta genom att notera 29 poäng via 14 mål och 15 assists. I allsvenskan kom MIK att få möta Leksand. För första gången sedan 1974/75 återfanns de båda dalaklubbarna i samma serie. Något som förstås togs emot med stor munterhet av Moras supporters. MIK kom till spel i allsvenskan med det yngsta laget, och överraskade stort. Med i stort det roligaste manskapet kunde MIK under Boorkens fjärde säsong ta en topplacering i tabellen. MIK slutade femma i serien med 19 poäng, och det var ett betydligt finare facit än vad många hade väntat sig av det begåvade Moralaget.

Leksand inledde serien dåligt, Christer Abrahamsson fick sparken. Bengt ”Fisken” Ohlson klev in som tränare och lyckades hålla laget kvar i Elitserien.

Laddade derbyn

Men mötena mellan Mora och Leksand blev naturligtvis något alldeles extra. Den 13 januari, i allsvenskans fjärde omgång, var det äntligen dags för matchen. En match som många längtat efter under 16 långa säsonger, då lagen varit separerade från varandra i seriespel. Redan timmar före matchstart började Smidjegrav fyllas på ståplats. Folk försökte hitta en sådan bra plats som möjligt, och det kom att bli trångt om utrymmet. Den officiella publiksiffran noterades till 4 350, vilket var precis så mycket som brandmyndigheterna tillät. Men alla som var på plats i Smidjegrav kunde konstatera att något ytterligare tusental fans var på plats när matchen startade. Leksand var naturligtvis stora favoriter, och kunde också planenligt ta ledningen. Redan efter 2.49 kunde Niklas Eriksson göra 1-0. Men Mora IK kom igen. Stefan Ketola kvitterade till 1-1, fem minuter senare, och efter den första perioden var MIK i ledningen med 2-1, efter att också Anders Öberg hittat rätt. Den andra perioden vanns av gästerna med 2-0. Tomas Forslund kvitterade och Mattias Andersson såg till att leksingarna kunde ta ledningen. När sedan Ricard Persson i den sista periodens inledning gjorde 4-2, såg det sannerligen tungt ut för MIK att få någon poäng i derbyt.

Men de unga talangfulla mora-spelarna gav inte upp, man jobbade vidare och kämpade och slet så det stod härliga till. I mitten av perioden reducerade Anders Sundbye till 3-4 och tre minuter senare hade MIK kvitterat genom Lasse Dahlström. Avslutningen blev hur spännande som helst.

Båda lagen hade ett par farliga chanser, men 4-4 stod sig matchtiden ut. Men det är en match som gått till hockeyhistorien. Och säkert är ni många som kommer ihåg Lasse Dahlströms härliga uppsnurrning av Leksands landslagsback Tomas Jonsson.

Oavgjort derby – igen

I den 13:e omgången, som spelades den 17 februari, var det dags för returmatch i Leksand. Hela 6270 åskådare trängde sig in i Isstadion i Leksand, och de fick vara med om ännu en härlig drabbning. MIK chockade genom att leda med 2-0 en bit in på den första perioden efter mål av Ronnie Sundin och Lasse Dahlström. Innan den första perioden var över kunde dock Leksand få till ett reduceringsmål. Ett mycket psykologiskt mål i det läget. Jens Nielsen kvitterade till 2-2 i den andra perioden innan Göran Ljudén kunde ge MIK ledningen igen.

Även i den här perioden fick Leksand ett psykologiskt mycket viktigt mål, då Tomas Forslund kvitterade till 3-3, när klockan visade 19.44 …

Den sista perioden kom att bjuda på ett riktigt ställningskrig. Men så kom Moras viktiga ledningsmål. Johan Rosén smällde in 4-3 efter fint samspel med Anders Öberg och Mats Hjalmarsson, när klockan visade på 15.36. MIK syntes kunna gå mot en efterlängtad seger. Moras supporters började så smått att jubla, men när bara dryga minuten återstod av matchen utmärkte sig en besviken leksandsupporter på ett mindre trevligt sätt.

Plexiglaset splittrades

Han kastade en spritflaska rakt på rinkens plexiglasskydd, som splittrades och spred sig över isen. Domaren Thomas Andersson från Gävle hade inget annat att göra än att beordra omspolning av isen. Därmed blev det en paus, och leksingarna fick tillfälle att återhämta sig, för i det läget var det MIK som hade segern i sin hand. Efter spolpausen blev det nedsläpp. Mora supporters följde intensivt match klockan, som tickade på. 19.10, 19.11, 19.12, 19.13, 19.14 mål!

Tomas Jonsson hittade rätt med ett skott som letade sig in bakom Jonas Eriksson i Morakassen, och kvitteringen var ett faktum. Resultatet stod sig matchen ut, och efter slutsignalen sågs Moraspelarna deppa. Även i allsvenskan var Stefan Ketola MIK:s bäste poängplockare med 22 poäng (7 mål plus 15 assists).

Rögle – tuff lottning

I play off-spelet ställdes MIK mot Rögle i den andra omgången. En tuff lottning menade många, och de skulle också få rätt. Ängelholmslaget vann två raka matcher. För övrigt den sista matchen som Leif Boork coachade MIK, trots att han vid juletid lovat att stanna i klubben. MIK-spelarna den här säsongen: Jonas Eriksson, Thomas Melin, Johan Allringer, Hans Abrahamsson, Ronnie Sundin, Stefan Nordin, Christer Olsson, Anders Sundbye, Johan Hansson, Tommy Jacobsson, Ulf Göransson, Sören Andersson, Mattias Norström, Anders Öberg, Lasse Dahlström, Bengt Åkerblom, Stefan Ketola , Mats Hjalmarsson, Örjan Karlsson, Andreas Olsson, Johnny Pavasson, Johan Rosén, Björn Berggren, Mikael Persson, Göran Ljudén, Anders Lönn, Kenneth Collin, Ulf Konradsson och Johan Eriksson

Mora-Leksand 4-4 (2-1, 0-2, 2-1)

Första per: 0-1 Niklas Eriksson (Rickard Persson) 2.26, 1-1 Stefan Ketola (Anders Öberg, Johan Rosén) 7.49, 2-1 Anders Öberg (Johan Hansson) 10.36.

Andra per: 2-2 Tomas Forslund (Markus Åkerblom, Tomas Jonsson) 1.47, 2-3 Mattias Andersson (Peter Lundmark, Tomas Forslund) 15.45.

Tredje per: 2-4 Rickard Persson (Markus Åkerblom, Tomas Forslund) 2.49, 3-4 Anders Sundbye (Lars Dahlström) 9.31, 4-4 Andreas Olsson (Lars Dahlström, Jonny Pavasson) 13.36.

Utvisningar. Mora: Stefan Ketola 7, Andreas Olsson 2, Anders Öberg 2, Hans Abrahamsson 2, Johan Rosén 2. Leksand: Tomas Jonsson 2, Per Lundell 2, Per-Olov Carlsson 2, Markus Åkerblom 2, Tomas Forslund 2.

Skott på mål: 20-38.

Domare: Bo Lundqvist, Örnsköldsvik. Publik: 4 350.

17 februari

Leksand-Mora 4-4 (1-2,2-1,1-1)

Första per: 0-1 Ronny Sundin (Stefan Ketola) 9.49, 0-2 Lars Dahlström (Ronny Sundin) 16.14, 1-2 Ronny Reichenberg (Markus Åkerblom) 17.55.

Andra per: 2-2 Jens Nielsen 5.16, 2-3 Göran Ljudén (Christer Olsson, Stefan Ketola) 16.38, 3-3 Tomas Forslund (Tomas Jonsson) 19.44.

Tredje per: 3-4 Johan Rosén (Anders Öberg, Mats Hjalmarsson) 15.36, 4-4 Tomas Jonsson (Tomas Forslund) 19.14.

Utvisningar. Leksand: Tomas Jonsson 4, Marcus Thuresson 4, Rickard Persson 2. Mora: Johan Rosén, 4 Anders Sundby 2, Andreas Olsson 2, Christer Olsson 2.

Skott på mål: 34-20

Domare: Thomas Andersson.