Folke G tillbaka i laget

MIK var alltså åter igen tillbaka i Allsvenskan. Och utsikterna inför comebacken ansågs som riktigt goda. Folke Gustafsson hade sensationellt nog beslutat sig för att flytta tillbaka till MIK efter ett par säsonger i Leksand. Dessutom hade MIK plockat Rättvikstalangen Folke Blomqvist. Bror Andersson och Karl-Erik Sundberg flyttade hem från Stefa i Fluskvarna. Från fjolårets juniorlag, som tillhörde de bästa i Sverige, hämtade man upp flera fina spelare. Nämnas kan Einar Granath. Ett streck i

räkningen inför comebacken i Allsvenskan var den varma hösten. Is var svårt att finna och MIK-ledningen sökte runt om i Mora-terräng- en för att finna om det fanns is på någon tjärn. Men hur som helst kom inte MIK att få den riktiga skridskoträningen förrän man hamnade i Oslo. På 1952 års OS-anläggning, Jordal Amfi, mötte MIK de flerfaldiga norska mästarna, Gamelbyens IF. MIK:s ovana på is kom att göra sig gällande, och norrmännen vann matchen med hela 7-2. Folke Gustafsson svarade dock för en fin comeback i MIK genom att göra båda målen.

Premiär mot Leksand

I den Allsvenska premiären blev det för Mora- spelarna att bege sig till Siljansvallen i Leksand. 3 400 personer fanns på plats och dessa fick se Leksand vinna matchen med 3-2, efter att segermålet fallit 13 minuter före slutet. MIK:s målskyttar var Hilmer Gunnars och Folke Gustafsson. Fiemmapremiären kom att dröja, då det milda vädret höll i sig. Till slut kom hemmapremiären i alla fall att spelas mot Göta. En match som MIK förlorade med 6-8, efter att målvakten ”Sura” Eriksson haft en mörk dag. Det var en oväntad förlust för de flesta, och den förlusten kom att bli betydelsefull. Det kom nämligen att bli just Göta och MIK som kämpade om att få stanna kvar i den högsta serien. MIK förlorade också hemmamötet med Leksand. I stark kyla, 21 minusgrader, kunde Leksand vinna till slut med 3-0.

Nära slå seriesegrare

MIK kom att bli näst sist i serien och på nytt ramla ner i division II. Men ovansiljansgäng- et blev i alla fall det enda laget som kom att plocka en poäng av de suveräna seriesegrarna Gävle GIK. Det gjorde man genom att den 10 januari spela oavgjort 4-4 borta mot Gävle- laget, i en match där Gävle kvitterade 25 sekunder före slutet. Under säsongen mötte också Dalarna det engelska laget Wembley Lions på Siljansvallen i Leksand inför 3 500 åskådare. I den matchen var dalalagets bästa kedja den med Mora-spelarna Mas-Åke Larsson, Erik Granath och Folke Gustafsson.

I laget spelade: Erik Jäderström, Ragnar Eriksson – Sven Kristoffersson, Erik ”Petter” Pettersson – Hilmer Gunnars, Rune Blomberg, Folke Gustafsson, Arne Long, Erik Granath, ”Mas-Åke” Larsson, Einar Granath, Folke Blomqvist, Ingvar Mattsson.

Allsvenskan, norra
Gävle GIK1091045-1919
Hammarby1061353-2913
Leksand1052337-2812
IK Göta1041545-579
Mora IK1022638-406
Atlas Diesel1010917-622