Intressant comeback

MIK var tillbaka i landets högsta serie. En intressant comeback, då många menade att MIK i Stig Johansson hade en av Sveriges bästa burväktare, och att man i A- kedjan (Folke Gustafsson – Erik Granath – Mas-Åke Larsson) hade ett ypperligt anfallsvapen. På försäsongen letade MIK efter is för att träna på. I november kom ett kyligt väder, som gjorde att MIK kunde få sin rink i ordning. Man beslöt sig för att spela en träningsturnering, och MP tillsammans med Leksand bjöds in till denna. MIK besegrade MP med 5-4, och leksingarna ville inte vara sämre, utan de besegrade MP med 5-2. Därmed blev det en direkt avgörande match mellan Mora och Leksand i träningsturneringen, och den vann MIK med 5-2 efter en fartfylld uppgörelse, där MIK snabbt skaffade sig en 3-0-ledning. I seriepremiären som spelades den 17 december skulle MIK möta AIK. Solnaklubben hade hela sex landslagsmän i sin led. MIK fick se sig besegrat med 3-1 i en match där ”Mas-Åke” Larsson blev utburen på bår efter att ha fått ett slag i ansiktet av en motståndares klubba. ”Rena misshandeln” kunde han läsa efter matchen.

VIKTIG MATCH MOT HUGE

I den 6:e omgången mötte MIK Huge på hemmaplan. En match som skulle få stor betydelse i kampen kring det nedre strecket i tabellen. MIK vann med 4-3 sedan Mas- Åke Larsson blivit matchvinnare. Resultaten i serien gestaltade sig så att MIK ganska tidigt hade fixat kontraktet. En av de ”värsta” matcherna för MIK var hemmaförlusten (1-9) mot Gävle GIK. En insats som betecknades som en av de värsta sedan MIK började spela ishockey.

I DM-finalen var Leksand ”ofina” nog att vinna med 2-1 i en jämn match, där Mas-Åke Larsson var den bästa Mora-spelaren. På den här tiden spelades också landskapsmatcher som tilldrog sig ett stort intresse. Speciellt mötena med Stockholm. Den här säsongen spelades den matchen i Mora inför 1 100 åskådare. Dalalaget hade nya färgglada tröjor, som tagits fram av Rättvikstextil. Mora- spelare som var uttagna i dalalaget var målvakten Stig Johansson, backarna Sven Kristoffersson och Lennart Holm samt den berömda ”A-kedjan” med Folke Gustafsson – Erik Granath – ”Mas-Åke” Larsson. Dalarna vann matchen mot Stockholm med 6-4, efter att man haft ledningen med hela 5-1 efter den första perioden.

MÖTEN MED KANADICKER

Under säsongen mötte Dalarna också Kanadas VM-lag (Lethbridge Maple Leafs) i två matcher, med Mora och Leksand som spelplatser. Mötet i Mora förlorades med 2-10 inför 1 775 åskådare, där Erik Granath och Mas-Ake Larsson svarade för dalamålen. Någon dag senare var det dags för returen i Leksand, där hela 3 051 åskådare hade kommit för att se matchen. Nytt publikrekord för hockey i Leksand. Även den här gången fick dalalaget sig en riktig lektion. Segersiffrorna blev desamma, 10-2, som vid mötet i Mora. Mas-Åke och Leksands Pelle Jacobson var dalalagets målskyttar.

I laget spelade: Stig Johansson – Lennart Holm, Karl-Erik Sundberg, Sven-Erik Djos, Bengt Johansson, Sven Kristoffersson – Erik ”Petter” Pettersson, Folke Gustafsson, Erik Granath, ”Mas-Åke” Larsson, Bror Andersson, Rune Blomberg, Sven Wrahmé, Hilmer Gunnars, Bror Finns, Gösta Holmberg.

Noterbart1. Från ett protokoll detta år står att läsa: Som svar å M.I.K.s framställning till Leksands IF angående spelarvärvning mellan klubbarna hade brev anlänt samma kväll där Leksand föreslog att en kommitté å tre man från vardera klubben skulle sammanträffa i Leksand den 28/11 1851 för att dryfta frågan. (Det gällde att klubbarna inte skulle värva från varandra).
Beslöt att tillsätta en sådan kommitté vilken fick följande sammansättning: Gunnar Faleij, Gilbert Eriksson och Alf Hillerström, men skulle underhandlas om plats och tid. M.I.K. ansåg att klubbarna kunde mötas på vägen, t. ex i Rättvik.

Noterbart2. Från ett protokoll detta år står att läsa: Från lasarettet i Mora-Noret hade inkommit en räkning å 5:- för behandling av Börje Bolander, Sthlm vilken skadat sig vid seriemath mot A.I.K. härstädes. Beslöts att betala räkningen med klubbens medel.

Allsvenskan, norra
AIK1091056-1919
Hammarby1061349-2313
Gävle GIK1061343-2513
Mora IK1040634-408
IK Huge1021728-455
Traneberg1010925-832