”Mas-Åke” fixade nytt kontrakt

Den första seriematchen spelades hemma mot MP. 1 200 personer såg MIK vinna med 7-4 i en match som betecknades som rena råkurret. MP-spelarna konstaterade i pressutlåtanden från matchen att ”domaren gjorde så gott han kunde – men att publiken var sjövild, och därigenom bara såg när gästernas lag felade”. Efter matchen kom MP att protestera hos förbundet, och kräva omspel av matchen. Anledningen var bland annat att man ansåg att Morafunktionärerna fuskat med tidtagningen. Man menade att MP-spelarna fått sitta utvisade i tre minuter mot Moraspelarnas en och en halv. Protesten kom dock inte att föranleda någon åtgärd från förbundet, och mycket annat var väl heller inte att vänta sig. Den här säsongen kom MIK att i serien spela de viktigaste matcherna mot Västerås SK. Båda lagen fanns hela tiden med i bottenstriden och kämpade för att behålla platsen i Allsvenskan. I den sista hemmamatchen i serien stod just Västerås SK för motståndet. En seger var i det närmaste helt nödvändigt för MIK. I snö och på sträv is – som normalt inte var MIK-spelarnas starka sida – skötte sig dock laget mycket bra. MIK vann med 8-5, mycket tack vare att Stig Johansson skötte sig med den äran i kassen. Dessutom var Sven Kristoffersson nyttig i både försvar och anfall, allt enligt pressutlåtande efter matchen. Seriemakarna hade fått till en riktig fullträff i den sista omgången, då det kom att bli en helt avgörande match mellan Västerås SK och Mora IK, om vilket lag som skulle få vara kvar i Allsvenskan.

”Piskade” att vinna

MIK var piskade att ta poäng för att kontraktet skulle fixas. Det räckte med en poäng, då MIK hade en betydligt bättre målskillnad än gänget från ”Gurksta’n”. Matchen kom att spelas under miserabla väderförhållanden. Det blev en riktig snövädermatch, som inte kom att bjuda på mycket till ishockey. Bror Andersson skyfflade i alla fall in 1-0 för MIK, och då såg det ljust ut. Men Västerås vände på steken. Gick upp till 2-1 och hade ledningen en bra bit in på den sista perioden. MIK såg ut att få finna sig i att bli nedflyttade, men då kom det förlösande målet. Fem minuter före slutet kunde nämligen Mas-Åke Larsson kvittera till 2-2, och MIK lyckades hålla det resultatet matchtiden ut. Men MIK hade mycket att tacka målvakten Stig Johansson för. Denne gjorde, när det som bäst behövdes, en av sina allra bästa matcher under säsongen. I SM-turneringen blev det stopp mot Gävle GIK, som vann med 7-4. DM-titeln hamnade ånyo i Mora, efter att man besegrat Leksand med 7-4 i finalen. Leksand tog den här säsongen steget upp i Allsvenskan. I laget spelade: Stig Johansson, Kalle Jansson – Lennart Holm, Sven Kristoffersson, Sven-Erik Djos – Gösta Holmberg, Bror Finns, Bror Andersson, Erik ”Petter” Pettersson, Erik Granath, Bengt Broström, Hilrner Gunnars, Mas-Åke Larsson, Börje Pettersson.

Södertälje SK1090163-2218
AIK1061354-3413
MP1050550-5510
Mora IK1031632-387
Västerås SK1023546-667
Traneberg1021734-645

En långresa….

I februari 1948 gjorde Mora IK en 28 dagar lång utlandsturné. Den gick till Holland, Schweiz och Frankrike. Lagets första anhalt blev Haag i Holland, där det blev match mot laget Hyc. MIK avgick med seger, 11-4. I Schweiziska Arosa blev laget inackorderat på stadens lyxhotell, där spelarna mottogs som hedersgäster. Schweiz b-lag vann med 6-1. Moraspelarna var med bra i början på matchen, men började efter hand att känna av den tunna luften. Matchen spelades på 2000m höjd.
Resan fortsatte sedan till Fribourg för att möta laget Gotteron. MIK lockade en storpublik på 5000 personer. En siffra som krossade det gamla publikrekordet. Den tredje matchen i alplandet spelades mot Chaux-de-Fonds, som till stora delar utpekades för att vara Schweiz egentliga b-landslag. Det räckte nu inte långt mot masarna från Sverige, vilka spelade helt lysande. Framför allt ’Mas-Åke’ Larsson som gjorde hela sju av Moras mål. Matchen vanns med 13-2.
Schweiz-vistelsen avslutades med ett oavgjort resultat 2-2 mot Neuachtel.
Paris kom hela resans höjdpunkt att utspelas, vilket var en match mot det kanadensiska proffslaget Racing Club på ispalatset Palais de Sports. Matchen som slutade 10-6 till kanadensarna spelades inför 24000 personer. Det är den högsta åskådarsiffra som sett Mora IK.

Turnén betalades till den största delen av klubbarna i Holland, Schweiz och Frankrike. MIK fick skjuta till en liten summa. Den största uppoffringen gjorde dock spelarna och ledarna själva, som tog semester från sina jobb för att kunna resa. ’Mas-Åke’ låg i lumpen och fick efter stor möda en månads permission.

Moraspelare tillsammans med spelare från Arosa.

Hattförsedda moraspelare på marknad i Holland.