

Ishockeyn i Mora fick sin första landisrink 1934 på den plats där Kulturhuset ligger idag.
Ingenjören Gunnar Faleij var den som presenterade ishockeyn för de då bandyspelande Morakillarna i tidigt 30-tal.
Gunnar Faleij berättar själv om bandyspelarnas skepsis i krönikan vid 30-årsjubiléet 1965 ”När ishockeyn kom till Mora”. Moraungdomarna var misstänksamma inför de otympliga ishockeyklubbor han presenterade på Saxvikens is, där IFK Moras bandyspelare höll hus.
Mora IK:s verklige trotjänare Nils Norin växte upp intill Saxviken.
– En dag såg jag hur dom hade gjort en isbana ute på Saxviken. Det var en tygliknande inhägnad runt banan, och där spelades ishockey.
1930-talet
Faleij skriver själv om begynnelsen:
”Vintersäsongen 1931/32 försökte jag införa ishockey i Mora. Det gick trögt inledningsvis. Den ene efter den andre av bandyspelarna började dock pröva på ishockeyklubborna. För att inte behöva kollidera för mycket med bandyn övertalade jag några av de mest hockeyintresserade att hjälpa till med att göra i ordning en mindre ishockeybana närmare land som omgärdades av en sarg.”

Här började det….

..på Saxviken i centrala Mora…

…där bandy blev till hockey.
Bandyspelarna bytte boll mot puck och Faleijs pionjärarbete började bära frukt. ”Sitt verkliga fotfäste fick dock ishockeysporten i Mora när den första landbanan anlades mitt i centrum av samhället. Utan ceremonier invigdes banan år 1934 med improviserade byalagsmatcher.”
Det var dock en svårthanterad isyta med låg sarg. ”Värsta arbetet var själva planavvägningen och spolningen spolierade många nätters sömn.” Det arrangerades isgalor och uppvisningsmatcher i samband med Vasalopp, men framför allt gällde det att få in pengar till verksamheten, man arrangerade konståkning, isracing, motorcykelfotboll och till och med trav.
Det finns dokumenterat i jubileumsböcker (Anders Norin och Stellan Kvärre) och protokoll hur Mora IK:s isbanor utvecklats och flyttats sedan dess, till dess nuvarande plats i Smidjegrav. Däremot saknas officiell urkund på hur, och framför allt när, föreningen bildades. 1935 kan vara en antedatering.
Faleij berättar: ”1935 var tiden mogen för att bilda en specialklubb för ishockey. På ett talrikt möte bildades Mora Ishockeyklubb och jag erhöll förtroendet att leda klubben”. Det fördes dock inget protokoll vid mötet och det konstateras i jubileumsskriften från 1965 att den exakta födelsedagen är svår att spåra.
Medlemskort finns bevarat från säsongen 1936/37, det kostade en krona och påstås vara det första. En notis i Mora Tidning den 24 februari 1936 berättar att Mora Ishockeyklubb bildats med Faleij som styrelseordförande, samt KG Gustafsson, Erik Sandén, Sven Östberg, Ivar Åberg och Erik Wedin.

Medlemskort från 1939.

Med hänvisning till ovanstående borde klubben notera 1936 som begynnelseår, klart är dock att verksamhet i begränsad omfattning skedde 1935. Samtidigt med det formella bildandet hade föreningens medlemmar fullt jobb med den svårskötta första landbanan där det var omöjligt att få till spelbar is.
Gunnar Eriksson, en av hockeypionjärerna i Mora berättar i Anders Norins jubileumsbok 1995: ”Vi lade ner ett enormt arbete på banan. Planen kom dock inte att få några riktiga mått. Och dessutom hade vi en låg sarg, något mellanting mellan bandysarg och riktig ishockeysarg. Ett tag bodde man på den planen. Var man inte där och spolade fanns alltid något annat att göra”.
Banan saknade skyddsnät på kortsidorna för publiken och förbipasserande. På ena kortsidan gick en allmän väg. ”En grabb passerade planen när vi körde på som bäst. En av oss fick på ett skott som träffade grabben i ansiktet. Han hade passerat på allmän väg och vi förstod att det kunde bli en hel del liv kring det inträffade. Men Faleij hade sina kontakter och utnyttjade dem i det här fallet. Han kände en läkare som sydde ihop grabben och hela historien tystades ner”.
Det var ohållbart för både spelare, publik och funktionärer att kunna utveckla sporten på den ohanterliga isbanan på ”kulturhustomten” och klubben började se sig om efter alternativ plats för ”en riktig” hockeyrink med rejäl plats för åskådarläktare.
Genom provisoriskt beslut anslöts Mora IK till Ishockeyförbundet 1937, och de entusiastiska medlemmarna började projektera den nya rinken. Det blev en segdragen kamp mellan Mora kommun och Mora IK, med Faleij i spetsen. Något av en kulturkrock. Det var dags att flytta vidare till en annan plats.
Nedan följer unika rörliga bilder från ishockeyplanen invid Köpmangatan. Året är 1937 och visar Mora IK spela match. Fotograf var Sam Lawson och filmen kommer från Mora Bygdearkiv.